DŮLEŽITÁ INFORMACE: Waterlogic se stává od 15. února 2024 oficiálně Culligan Water Czech s.r.o. Více informací naleznete zde.
  • Požádejte o nabídku
  • Dnes jsme Zemi zachránili od plastikových lahví.

    Čeští vědci chtějí získávat vodu z pouštního vzduchu!

    Zveřejnil ,
    Čeští vědci chtějí získávat vodu z pouštního vzduchu!

    Vyrobit vodu ze vzduchu? A navíc z pouštního? Zní to podobně šíleně, jako vyrábět žáruvzdorné ochranné vesty z párátek. Ale přece je to možné. Speciální kontejnerovou jednotku pracující na principu přeměny vzduchu na vodu vyvíjí Univerzitní centrum energeticky efektivních budov pod ČVUT ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd.

    Jak do takového projektu mohou přispět botanici? Významně. Součástí jednotky totiž má být i speciální bioreaktor, který dokáže kapalinu „vyždímanou“ ze vzduchu doplnit o živiny tak, aby ji bylo možné použít k požadovaným účelům.

    Projekt nazvaný S.A.W.E.R. bude schopný vyrobit až 100 litrů vody denně. Ta bude použita například na pěstování rostlin, které by jinak na poušti nevyrostly. Vegetace je schopná v dlouhodobém měřítku změnit mikroklima okolního prostředí, takže snad můžeme do budoucna doufat, že projekty jako je S.A.W.E.R. mohou zúrodnit pouště, které v současnosti zabírají čtvrtinu povrchu souše.

    S.A.W.E.R.

    Tento vynález bude oficiálně světu představen až za dva roky, v rámci EXPO 2020. To se bude příznačně konat v pouštním státě, ve Spojených arabských emirátech.

    Technologie pro zlepšení kvality vody a její lepší distribuci jsou v současné době trendem. Mnohé jsou již nyní dobře dostupné. Moderní výdejníky pitné vody s účinným systémem filtrace jsou schopné i kontaminovanou vodu přeměnit na křišťálově čistou, která je lidskému organismu prospěšná. Takovéto výdejníky pramenité vody jsou normou ve stále větším počtu firem a jsou dostupné i domácnostem, které rovněž mají silnou poptávku po čisté pitné vodě.

    Je dobře, že se pitná voda stává stale více tématem pro četné diskuze na národní I nadnárodní úrovni. Vývoj nových technologií ruku v ruce se správným hospodařením s touto drahocennou látkou je jedinou nadějí, aby lidstvo mohlo pít dobrou vodu i v příštím století.

    Vyzkoušejte i Vy řešení LUX AQUA zdarma a bez závazků.