DŮLEŽITÁ INFORMACE: Waterlogic se stává od 15. února 2024 oficiálně Culligan Water Czech s.r.o. Více informací naleznete zde.
  • Požádejte o nabídku
  • Dnes jsme Zemi zachránili od plastikových lahví.

    7 příznaků dehydratace, o kterých jste ještě neslyšeli!

    Zveřejnil ,
    7 příznaků dehydratace, o kterých jste ještě neslyšeli!

    Zvláště nyní v létě je třeba navštěvovat výdejníky vody, sodobary a jiné zdroje pitné vody častěji než obvykle. Dehydratace neboli abnormální snížení obsahu vody v lidském těle je hrozbou. Je o to nebezpečnější, že její příznaky často nezaznamenáme. A pokud si jich všimneme, sotva je připíšeme právě dehydrataci. Rádi bychom vás seznámili s několika málo známými symptomy dehydratace.

    1. Špatný dech

    Pokud během dne zapomínáte doplňovat tekutiny, snadno se stane, že na konci dne zaznamenáte nepříjemný zápach z úst. Mnozí z nás automaticky sáhnou po žvýkačce, což sice zápach potlačí, ale skutečný problém to nijak neřeší.

    Co přesně způsobuje tento zápach? Nedostatek slin v ústech. Sliny totiž mají antibakteriální vlastnosti. Neobčerstvujete-li se pravidelně vodou, sliny se netvoří a tak se ve vaší dutině ústní zahnízdí bakterie.

    2. Závrať

    Pokud jste svědkem toho, jak se někomu zatočí hlava a složí se na zem, může to být důsledek dehydratace. Platí to především v letním období, kdy jsme vystaveni přímému slunci. Navštivte aquamat a nabídněte postiženému sklenici vody – samozřejmě až po řádném provedení první pomoci.

    3. Opilá chůze

    Obdobný případ. Dehydratace vede k poklesu krevního tlaku, zvýšení srdečního tepu a nedostatečnému okysličení mozku. Kromě závratí tedy mohou někteří pocítit vrávorání při chůzi. Podobá se to stavu po požití alkoholu. A není divu – podle některých výzkumů se dehydrovaný jedinec chová stejně jako ten, co má zhruba 0,08% alkoholu v krvi.

    4. Odpolední únava

    Odpolední šlofíky jsou příjemné, ale dopřát si je můžeme jen o víkendech. Když vás přepadne nekontrolovatelný záchvat únavy po obědě v práci, zvláště čeká-li vás důležitá porada, je to pořádný průšvih. Opět za to může dehydratace – pomalejší průtok krve do mozku způsobuje únavu. Řešení – výdejník pramenité vody a alespoň tři plné sklenice!

    5. Zácpa

    Malé množství tekutin v těle může vést i k zácpě. Aby se obsah střev pohyboval, je zapotřebí „lubrikace“ vodou. Při dehydrataci si tělo pomáhá vodou ze stolice. Ta je poté pevnější a obtížněji se vylučuje.

    6. Chuť na sladké

    Dehydratace je snadno zaměnitelná za pocit hladu, jenž se projevuje chutí na sladké. Tento stav znají hlavně sportovci, kteří mají touhu nacpat se sladkostmi po těžkém cvičení. Tělo totiž při cvičení v dehydratovaném stavu využívá rychlým tempem glykogen. Proto tělo chce tyto zásoby doplnit instantními zdroji sacharidů. I tomu se ale dá vyhnout – zásluhou pravidelného pití. Proto by také v posilovnách a tělocvičnách měly být automaty na pitnou vodu dobře dostupné.

    7. Špatná nálada

    Dehydratace má i negativní neurologické účinky. Výbušnost, vzteklost, podrážděnost, tomu všemu lze předejít sklenicí vody!